7 Ağustos 2009 Cuma

Devlet Desteği ile Evlerine Güneş Enerjisi Kurulan Köylüler, Artık Ağaç Kesmiyor

Denizli'de Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (Orköy) projesi kapsamında köylerde evlere kurulan güneş enerjisi sistemi sayesinde köylüler orman odunu yakmayı bıraktı. 2006 yılında ilk kez Serinhisar ilçesinin Kocapınar köyünde 41 ailede uygulamaya konulan Güneş Enerji Sistemi Projesi başarılı sonuçlar verince projenin köylerde yaygınlaştırılması kararı alındı.

Proje çerçevesinde bugüne kadar 511 aile evinde sıcak suya kavuştu. Daha önce ormanlarda topladıkları odunlarla banyo, bulaşık yıkayabilen köylüler artık 24 saat sıcak su kullanma imkânı bulmasından dolayı oldukça memnunlar. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, ilde orman köylerinde kampanya şeklinde uygulamaya konulan güneş enerjisi sistemiyle ilde yılda 1 milyon 44 bin lira israfın önlendiğini söyledi.

Denizli'nin Beyağaç ilçesine bağlı Uzunoluk köyünde, ormanların korunması ve gelişmesini sağlamak üzere Orköy tarafından sağlanan kaynakla 60 ailenin güneş enerjisi sistemiyle tanışması sebebiyle tören düzenlendi. Törene Vali Erkmen, Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, Denizli İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Çardakcı, Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, daire müdürleri, il genel meclisi üyeleri davetliler ve Uzunoluk köylüleri katıldı.

Vali Erkmen, törende yaptığı konuşmada, proje kapsamında Denizli'de bu yıla kadar 417 aileye güneş enerjisi sistemi kurulduğunu belirterek, "Bu yıl ayrılan ödenekle şimdiye kadar yapılanın üzerinde bir sayıda aileye güneş enerjisi kurulması için destek verilecek. 2009 yılında 511 aileye, aile başı 1350 TL kredi desteği sağlanacak. Toplamda 928 aileye ulaşıyor ki, çok ciddi bir rakam. Tabii Orköy kredilerinin de büyük bir kısmını bu yıl Beyağaç ilçesinde kullanmasını daha önceden kararlaştırmıştık. Ormanlık alan olması ve başka bir geçim kaynağı bulunmaması nedeniyle burası destekler konusunda ön plana çıkıyor. Bugün bunun başlangıcını yaptık, inşallah ağustosun sonuna kadar da bütün bu köydeki çalışmalar bitirilmiş olacak. Sonuçta hem vatandaş suyu çok daha rahat, pratik ve ucuz olarak elde etmiş olacak hem de ağaçların kesilmesi ve orman tahribatı önlenecek.'' dedi. Erkmen, evlerine kurulacak 928 ailenin evine güneş enerjisi sistemi kurulmasıyla 13 bin 920 ster ağacın ormanda kaldığını ve 1 milyon 44 bin liralık israfın önlenmiş olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından açılışı evin hanımı Ayşe Eren ile birlikte yapan Vali Erkmen, musluğu açarak ilk sıcak suyun akmasını sağladı. Evine güneş enerjisi sistemi kurulan Ahmet Eren, uygulamadan çok memnun olduklarını söyledi. Eren, "Daha önce odun zahmeti vardı. Şimdi güneş enerjisinden faydalanıyoruz. Ama bunun daha ileri gitmesi için güneş enerjisinin yanına elektrik sistemi takılmasını istiyoruz." dedi. Ayşe Eren de "Her iş için sıcak su lazım bize. Çok teşekkür ederiz bunun için. Eskiden odun kucaklar gelirdik. Çamlardan kozak toplardık. Allah'a şükür bu günleri de gördük." diye konuştu. Çiğdem Kaba da "Sıcak su gibi bir nimet mi var? Çok güzel bir şey gerçekten. Önayak olanlar sağolsun. 70 yaşındaki yaşlı başlı kadını düşünün. İşten geliyor, çocuğu ve kendisi banyo yapacak çamaşır yıkayacak. Düşünün kaç saate mal oluyor? O yorgunlukla zor bir durum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Güneş Enerji Sistemi'nin ilk kullanıldığı köy olan Koçapınar köylüleri de Orköy projesinde aldıkları güneş enerjisini kullanmaya başladıklarından itibaren ormandan odun kesmeye gitmediklerini söylediler.

Koçapınar Köy Muhtarı Hasan Söylemez, "Önceden odunla ateş yakıyorduk, ormana çok tahribat veriyorduk. 40 kişi bir çam kesse 40 çam ediyor. Ormanın bu kadar karı var. Vatandaş artık dağa bile gitmiyor. Odun ihtiyacı fazla yok. Kömür filan da almaya başladılar. Diğer vatandaşlar da istiyor. 24 saat her istediğinde sıcak su hazır. Hayvancılık yaptığımız için sıcak su ihtiyacımız çok oluyordu." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder