8 Ağustos 2009 Cumartesi

Avrupa Birliğinde güneş enerjisi ve elektrik üretimi


AB de güneş enerjisi elektrik firmalarına rakip olmaya hazırlanıyor …

Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği (EPIA) yayımladığı yeni bir çalışmada, güneş pilleri 2020 yılına kadar ve ancak önümüzdeki yıllarda uygun bir politika çerçevesinin oluşturulması halinde Avrupa’nın elektrik talebinin en fazla yüzde 12’sini karşılayabilir.


Çalışmada güneş enerjisinin herhangi bir teşvik almaksızın 2020’ye kadar Avrupa Birliği (AB) piyasalarının yüzde 75’inde diğer yöntemlerle elektrik üretiminin önüne geçebileceği sonucuna varıyor. Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve özellikle İtalya’nın güneyinde, İspanya’nın büyük bir kısmında güneş pili kullanımı bu yıl içerisinde diğer üretim yöntemlerini hayli zorlayacak.

Çalışmada farklı politika kurguları gözden geçirilirken bildik bir senaryoya göre elektrik üretiminin yalnızca yüzde 4-6’lık bir kısmı güneş enerjisinden karşılanıyor. Aynı metinde doğru şekilde desteklenmesi halinde sanayi kesiminin birliğin sürdürülebilir enerji stratejisine önemli katkılarda bulunabileceği ve birliğin enerji üretim hedefinin yenilenebilir kaynakların kullanılmasıyla yüzde 20’ye çıkarılmasına yardımcı olabileceği kaydediliyor.

Bununla birlikte sanayi kesimi gerekli maliyet indirimlerinin gerekli olduğunu ama yine de önümüzdeki beş yıl içerisinde iyi tasarlanmış bir destek planıyla üretim hacminin artırılabileceğine inanıyor.

Son on yılda, güneş enerjisi diğer enerji kaynaklarından daha yüksek bir oranlı bir kapasiteye ulaştı. EPIA yine de yüzde 12 hedefine ulaşmanın imkânsız olduğunu ileri sürüyor.

Buna rağmen güneş pilleri AB’nin elektrik ihtiyacının yüzde 1’inden daha azını karşılıyor ve önemli üretim artışları için esaslı destek gerekiyor.

Söz konusu çalışmada güneş enerjisinden yararlanmanın en iyi yolunun tarife garantisinin teşvik edilmesi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu konuda oldukça başarılı olan Almanya güneş enerjisi üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor.

Bu çalışmaya göre, güneş enerji üretiminde örnek teşkil etmesi açısından tüketici elektrik faturalarında yüzde 2,2’lik bir artışın tarifelere aktarılması ihtimali üzerinde duruluyor.

Dahası bürokratik engellerin aşılması ve büyük hacimli yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ağına eklenmesinin gerekliliğine dikkat çeken EPIA yaptığı çalışmada net ölçümler sayesinde hanelerin kullanılmayan güneş enerjisini ağa geri gönderebilme ve en yüksek tüketim zaman diliminde ek ödeme yapmalarının rekabeti güçlendireceğini ileri sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder