7 Ağustos 2009 Cuma

Afrika Çöllerinden Güneş Enerjisi


Afrika çöllerine kurulacak devasa güneş enerjisi satralleriyle Avrupanın enerji ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanması planlanıyor. 20 büyük Alman enerji şirketinin katılımıyla oluşturulan konsorsium’un üsleneceği projenin ismi Desertec olarak belirlendi. Devasa bir yatırım anlamına gelen Desertec projesinin maliyetinin 400 milyar avro(555 Milyar dolar) olması bekleniyor.

2050 yılında tamamlanması planlanan proje Avrupa kıtasının enerji ihtiyacını sürdürülebilir olarak çözmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir girişim. Projenin en önemli kısmı Kuzey Afrika çöllerinin yüksek güneş enerjisi kapasitesi taşıyan çöllerine yerleştirilecek parabolik güneş panelleri.
Desertec Projesinin kapsamını aşağıdaki resimde görebilirsiniz
Projenin simulasyonunda Türkiye’nin de yer aldığını görebiliyoruz. Yine haritaya bakıldığında Kuzey Afrika Çölleri parabolik sistemli güneş enerjisi üretimi için planlanırlen, Avrupa Fotovoltaik güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle enerji üretiminde ağırlık kazanacak.
Münchener Rück olmak, Siemens, Deutsche Bank, Ren-Vestfalya Elektrik gibi büyük 20 Alman şirketin girişimiyle hayat bulması planlanan Desertec projesiyle Afrikaya 2020 de 310 km2, 2050′e kadar ise 3600 km2 alan kaplayan güneş santralları kurulacak. Bu santraldan elde edilen elektriğin 2010 yılında ilk transferinin başlayacağı belirtiliyor.
Güneş panellerinden elde edilen enerjinin pahalı olacağını savunan yaygın görüşü haksız çıkarak Desertec projesinin fizibilite çalışmalarını Alman Hava ve Uzay Araştırmaları Merkezi yapmış Buna göre sistem her açıdan değerlendirme altına alınmış. Afrika’dan Avrupa’ya taşınacak elektriğin yüksek gerilim hatlarındaki kaybı yüzde 10-15 arası olacağı hesaba katıldığında her bir kilovat elektriğin maliyetinin 8 kuruş olarak belirlenmiş. Bu haliyle oldukça düşük maliyetli sayılabilecek projede verimliliğin artmasının en önemli nedeni ise Afrika çöllerinin güksek güneşlenme potansiyeli.
Proje Hakkında Düşünceler
Mali Handelsblatt Gazetesi projeyi uygulanabilir görmekle birlikte Afrika’nın çalkantılı siyasi yapısını olası riskler arasında saymış.
Financial Times Deutschland Gazetesi gelişmeyi yenilenebilir enerjilerin gelişi için umut verici bir adım olarak niteliyor. Gazete güneş enerjisi yatırımlarının ilk defa bu ölçüde ve gerçekçi ve “işe yarar” seviyeye ulaştığını söylüyor....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder